blonnik w diecie

Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego. Wyróżnić możemy jego 2 rodzaje – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy, nie jest trawiony, ani wchłaniany przez nasz organizm. Dzięki temu działa on trochę jak „miotełka”, do której podczas trawienia przyczepiają się różne toksyny i produkty przemiany materii. Co za tym idzie, oczyszcza on nasze jelita z resztek jedzenia, usprawnia procesy trawienne, wspiera perystaltykę jelit i stanowi profilaktykę dla zaparć.

Błonnik rozpuszczalny to pektyny, śluzy roślinne i gumy, które rozpuszczając się w wodzie, przybierają galaretowatą postać. Dzięki temu, że szybko pęcznieją, sprawiają, że dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Ten rodzaj błonnika wspomaga także oczyszczanie przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Ma również pozytywny wpływ na florę bakteryjną naszych jelit.

Błonnik w codziennej diecie

Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 20 – 40 gramów na dobę. Statystyczny Polak każdego dnia spożywa go w ilości zaledwie 15 g… Warto więc zwrócić uwagę na swój codzienny jadłospis i urozmaicić go tak, by nie brakowało w nim tego cennego składnika. Naturalny błonnik znajdziemy m.in. w produktach takich jak: otręby, pełnoziarniste pieczywo, muesli, ryż brązowy czy kasze. Występuje on także w wielu owocach – m.in. w jabłkach, marchwi czy suszonych morelach i śliwkach. Taka forma dostarczenia błonnika do codziennej diety jest najkorzystniejsza.

A może suplementacja?

Zdarza się jednak, że z różnych powodów nasz organizm może mieć niedobory tego składnika lub po prostu nie zwracamy uwagi, lub nie mamy czasu na dostarczanie go do naszego organizmu w odpowiedniej ilości poprzez dietę. Wtedy rozwiązaniem może okazać się suplementacja. Najlepsze są preparaty na bazie błonnika pokarmowego zawierające wyłącznie naturalne substancje – bez żadnych związków syntetycznych.

Pamiętaj, jeżeli chcesz cieszyć się dobrym samopoczuciem, zacznij od zmiany swoich nawyków żywieniowych. Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego funkcjonowania Twojego organizmu. Dlatego też już dziś zadbaj o to, by nie zabrakło w niej zdrowej porcji błonnika.