Czy jedzenie orzechów nerkowca jest szkodliwe?
Nerkowce są uznawane za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Mają delikatną, kremową konsystencję i subtelny, charakterystyczny smak. Można je spożywać zarówno w formie sycącej przekąski, jak i dodatku do głównych dań. Nie każdy jednak wie, że jedzenie surowych orzechów nerkowca może być szkodliwe, ponieważ zawierają niebezpieczną toksynę. Jaką konkretniej i czy jej spożycie może być groźne dla zdrowia? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!
Orzechy nerkowca – czy są trujące?
Orzechy nerkowca w formie naturalnej zawierają urushiol, czyli oleistą mieszaninę związków organicznych. Jest to toksyna występująca we wszystkich drzewach z rodziny Anacardiaceae, do której należą między innymi wspomniane nerkowce, mango, trujący bluszcz, trujący dąb, sumak, papryka peruwiańska oraz pistacje. I choć substancja ta znajduje się praktycznie we wszystkich częściach rośliny, to ma przede wszystkim tendencję do osadzania się w oleju pomiędzy skorupą a wnętrzem orzecha. Dobra wiadomość jest jednak taka, że do sklepów trafiają wyłącznie przetworzone orzechy nerkowców, które nie są w stanie zaszkodzić spożywającym je osobom. Wobec tego, na kontakt z trucizną narażone są wyłącznie osoby zbierające oraz przetwarzające orzechy.
Urishol z orzechów nerkowca – czym grozi jego spożycie?
Czym grozi kontakt lub spożycie urisholu z orzechów nerkowca? Wszystko zależy od tego, ile toksyny się spożyło lub jak długo miało się z nią kontakt. Najczęściej jednak jest to alergiczne zapalenie skóry, które objawia się wysypką w postaci plam lub swędzących krost na skórze. Niekiedy objawem jest również intensywne pieczenie lub miejscowy obrzęk. Co ciekawe, w badaniu przeprowadzonym na szczurach wykazano, że podanie różnych ilości ekstraktu z nieprzetworzonych orzechów z nerkowca może powodować szeroki zakres objawów, w tym drapanie, drżenie, zwiększoną wrażliwość na ból, wydzielanie śluzu, a nawet śmierć.
Jak przygotować orzechy nerkowca, aby były bezpieczne?
Aby usunąć z orzechów nerkowca toksynę, wystarczy je uprażyć lub ugotować na parze. Wysokie temperatury skutecznie usuwają urushiol, który mógł przedostać się przez ich skorupki do wnętrza, dzięki czemu ich spożycie jest w pełni bezpieczne. Co ważne, tak jak wspomnieliśmy w jednym z poprzednich akapitów, w sklepach dostępne są wyłącznie przetworzone orzechy nerkowca, które zostały pozbawione trującej substancji. Należy również wspomnieć, że nawet gdy są oznaczone jako surowe, zazwyczaj i tak są upieczone lub ugotowane na parze. Surowy orzech oznacza jedynie, że nie dodano do niego żadnych dodatków, takich jak sól, aromaty czy przyprawy. Wobec tego, kupując nerkowce w sklepie można mieć pewność, że ich spożycie nie wiąże się z negatywnymi konsekwencjami, o ile nie ma się na nie uczulenia.
Zapraszamy również do lektury naszych innych wpisów z kategorii diety, w których między innymi przedstawiamy zioła, które dodają energii oraz podpowiadamy jak zrobić detoks po świętach.