Jak zrobić kandyzowane owoce w domu?

Jak zrobić kandyzowane owoce?

Kandyzowane owoce to przysmak, który jest świetnym dodatkiem między innymi do wypieków, deserów i napojów. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach lub na targach, choć ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie jest skomplikowane. Które więc owoce nadają się do kandyzowania i jak dokładniej je zrobić? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!

Kandyzowanie owoców – na czym polega?

Kandyzowanie to metoda konserwacji polegająca na wielokrotnym smażeniu owoców w syropie cukrowym, który uzyskuje się z wody i cukru. W ten sposób cukier przenika do ich komórek i zastępuje w nich wodę, dzięki czemu są one wypełnione naturalnym konserwantem. Jest to świetny sposób na wydłużenie trwałości owoców, skutecznie zapobiegający rozwojowi mikroorganizmów w ich wnętrzu. Takiemu procesowi można poddać zarówno pokrojone cząstki, jak i całe owoce, ale również skórki, części łodyg i kwiaty.

Jakie owoce nadają się do kandyzowania?

Kandyzować można praktycznie każdy owoc, choć najlepiej sprawdzą się do tego owoce miąższowe. Można poddać je takiemu procesowi zarówno w całości, jak i mniejszych kawałkach, w zależności od wielkości. Do najpopularniejszych owoców kandyzowanych należą przede wszystkim:

  • morele,
  • brzoskwinie,
  • śliwki,
  • wiśnie,
  • pomarańcze,
  • ananas,
  • cytryny,
  • gruszki,
  • mango.

Do czego wykorzystać kandyzowane owoce?

Kandyzowane owoce są świetnym dodatkiem przede wszystkim do wszelkiego rodzaju wypieków. Zapewne większość osób kojarzy lukrowane pączki ze skórką pomarańczową, która jest właśnie efektem procesu kandyzowania. Jest to również jedna z podstaw świątecznego keksa, a kandyzowane wiśnie i śliwki bardzo często zdobią torty i koktajle alkoholowe. To jednak nie koniec ich zastosowania! Owoce poddane takiemu procesowi konserwacji można spożywać również w formie słodkiej przekąski, która będzie zdecydowanie zdrowsza niż słodycze, choć nie mniej kaloryczna. Można je także z powodzeniem dodać do musli lub innych deserów.

Przepis na kandyzowane owoce

Jak zrobić kandyzowane owoce w domu? Wbrew pozorom to nic trudnego! Do ich wykonania będziemy potrzebowali wodę, cukier oraz wybrane owoce. Gdy zaopatrzymy się w wybrane produkty, czas najwyższy przejść do kandyzacji!

1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie syropu cukrowego. Do jego wykonania potrzebujemy wody oraz cukru w proporcjach 1:1, czyli 1 litr wody na 1 kilogram cukru. Zagotowujemy więc 1 litr wody, dodajemy do niego 1 kilogram cukru i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru.

2. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a wywar zgęstnieje, możemy zacząć dodawać do niego owoce. Pamiętajmy jednak, że proces kandyzacji będzie skuteczny jedynie w przypadku mniejszych kawałków, tak więc większe owoce powinniśmy wcześniej pokroić w kostkę. Po dodaniu owoców, całość gotujemy do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru.

3. Gdy zauważymy, że owoce nabiorą złotego koloru i stają się przezroczyste, wyciągamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

4. Udało nam się już zrobić kandyzowane owoce, ale bardzo ważne będzie również ich przechowywanie. Jeżeli chcemy, aby zachowały konsystencję żelków, musimy przechowywać je w słoikach, natomiast jeżeli wolimy, aby jeszcze bardziej wyschły, umieszczamy je w papierowej torebce.

Zapraszamy również do lektury naszych innych wpisów z kategorii diety, w których między innymi  podpowiadamy jak zrobić detoks po świętach oraz przedstawiamy 5 zdrowych produktów, które w rzeczywistości wypełnione są cukrem!